Κυριακή
19
Νοεμβρίου
2017
Ανατ.: 07.19
Δύση: 17.06
Σελήνη
1 ημέρας
Αβδιού προφήτου, Βαρλαάμ, Αγαπίου, Ηλιοδώρου και Ευφημίας μαρτύρων

Online χρήστες

Έχουμε 67 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
Γίδα βραστή με δυόσμο ή τραγί βραστό με δυόσμο

Υλικά:

1 κιλό γίδα

Αλάτι, πιπέρι

Μία κουτάλα λάδι ή μισή αν είναι παχιά η γίδα

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Δυόσμο φρέσκο 5-6 κλωνάρια

 

Πλένουμε τη γίδα καλά πρώτα με κρύο και μετά με ζεστό νερό και τη βάζουμε στη κατσαρόλα με νερό να τη σκεπάζει. Όταν κοχλάσει, την ξαφρίζουμε καλά.

Ύστερα ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το λάδι και το πιπέρι. Το αλάτι το ρίχνουμε προς το τέλος του βρασμού.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γίδα να βράσει «αμίλητη» δηλαδή χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την κατσαρόλα και να προσθέτουμε νερό κρύο. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ζεστό για να συνεχιστεί ο βρασμός γιατί αλλιώς σκληραίνει το κρέας.

Κοκκινραχη-γιδα βραστή

Προς το τέλος του βρασμού ρίχνουμε το αλάτι και το δυόσμο, ολόκληρα τα κλωναράκια ή τα φύλλα τους.

Σερβίρεται ζεστή, είναι απλή συνταγή αλλά όταν μαγειρεύεται μοσχοβολάει όλη η γειτονιά.

Το φαγητό αυτό κατά κανόνα τρωγόταν προς το τέλος του καλοκαιριού και το Φθινόπωρο. Κατ’ εξαίρεση τρωγόταν και το Χειμώνα αν η γίδα δεν ήταν εγκυμονούσα (στέρφη) ή αν χρησιμοποιούσαν αντί για γίδα τράγο με ακόμα πιο νόστιμο κρέας.

Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύεται και το κατσικάκι που έχει εξαιρετική γεύση.

 



 

Κοκκινραχη-γιδα βραστή

Κοκκινραχη-γιδα βραστή

 

Δυο φωτογραφίες από παρασκευή βραστής γίδας με παραδοσιακό τρόπο σε εκδήλωση στη Κοκκινοράχη.

(προστέθηκαν 19/9/2010)

 

13/1/2010

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

scroll back to top