Κυριακή
19
Νοεμβρίου
2017
Ανατ.: 07.19
Δύση: 17.06
Σελήνη
1 ημέρας
Αβδιού προφήτου, Βαρλαάμ, Αγαπίου, Ηλιοδώρου και Ευφημίας μαρτύρων

Online χρήστες

Έχουμε 58 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
Γαλόπιτα με μαράθια

Υλικά:

2 κιλά γάλα

300 γραμ. αλεύρι

4 αυγά

300 γραμ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη ή λάδι (παλιά έβαζαν λίπος από το χοιρινό)

Αλάτι

Μάραθο αρκετό

 

Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μαράθια για να τα έχουμε έτοιμα για το τέλος.

Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Κατόπιν ρίχνουμε το βούτυρο, στη συνέχεια το αλεύρι και πριν κάψει το γάλα, ανακατεύουμε καλά με συρμάτινο αναδευτήρα για να μην σβολιάσει. Στην ανάγκη βάζουμε μέσα το χέρι μας, όσο είναι ακόμα χλιαρό το γάλα και ανακατεύουμε λιώνοντας τους σβώλους που θα σχηματισθούν. Έτσι έκαναν οι γιαγιάδες μας.

Σε λίγο το μίγμα αρχίζει και πήζει. Εμείς ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει και συγχρόνως χτυπάμε τα αυγά. Μόλις γίνει πηχτός χηλός, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Τελευταία προσθέτουμε τα μαράθια και ανακατεύουμε ξανά.

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, ρίχνουμε το μίγμα και το στρώνουμε όσο γίνεται. Δεν μας πειράζει αν η επιφάνεια είναι ανώμαλη. Ρίχνουμε στην επιφάνεια κομματάκια βουτύρου και τα απλώνουμε με ένα κουτάλι, όσο το βούτυρο λειώνει σιγά-σιγά από τη θερμότητα του μίγματος.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 45 λεπτά.

Μόλις ψηθεί την αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να κόβεται κιόλας και τη τρώμε ελαφρώς ζεστή. Επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι είναι πολύ βαρύ φαγητό.

Ανοιξιάτικο φαγητό γιατί τότε είχαν αρκετό γάλα και μπόλικα μαράθια.

 

 

13/1/2010

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

scroll back to top