Κυριακή
19
Νοεμβρίου
2017
Ανατ.: 07.19
Δύση: 17.06
Σελήνη
1 ημέρας
Αβδιού προφήτου, Βαρλαάμ, Αγαπίου, Ηλιοδώρου και Ευφημίας μαρτύρων

Online χρήστες

Έχουμε 60 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
Κολοκυθοκεφτέδες νηστίσιμοι

kokkinorachi-kolokythokeftedes

Υλικά :
1 Κολοκύθι κίτρινο μέτριο
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκελίδες σκόρδο
1 αυγό προαιρετικό
100 γραμμάρια σταφίδα μαύρη
1, 5 κουταλάκι κανελογαρύφαλλο
Λίγο πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Μισό κιλό αλεύρι
Σημ. Τα υλικά είναι ενδεικτικά. Μπορούμε να τα αυξομειώσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

 

 

 

 

 

Λαογραφικά:
Το φαγητό αυτό προέρχεται από τη τοπική παράδοση της Γορτυνίας και το έφτιαχναν τη Σαρακοστή, από τα κίτρινα κολοκύθια που διατηρούσαν στις αποθήκες τους όλο το χειμώνα. Είναι κάτι μεταξύ γλυκού και φαγητού αφού έχει όλα τα συστατικά του φαγητού, όμως έχει και τις σταφίδες που του δίνουν γλυκιά γεύση. Στα παλιά, δύσκολα και φτωχά χρόνια θεωρείτο κύριο φαγητό και δεν συνοδευόταν από τίποτα άλλο. Αν το έφτιαχναν ημέρα εκτός Σαρακοστής προσθέτανε και αυγό.


kokkinorachi-kolokythokeftedes

Τρόπος παρασκευής:
Κόβουμε το κολοκύθι σε κομμάτια και κατόπιν το τρίβουμε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Παλιά το άνοιγαν στα δύο και  έτριβαν το εσωτερικό του, σιγά-σιγά μ’ ένα κουτάλι. Τοποθετούμε τη τριμμένη ψίχα σ’ ένα δοχείο ή σ’ ένα σουρωτήρι και την αλατίζουμε. Αφού μείνει αρκετή ώρα έτσι, στη συνέχεια τη στύβουμε να φύγουν τα υγρά. Τη στυμμένη ψίχα βάζουμε σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά  και ζυμώνουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kokkinorachi-kolokythokeftedes

 

 

Η ζύμη ελαφρώς κολλάει και γι αυτό πλάθουμε με αλεύρι τους κεφτέδες, τους οποίους τους κάνουμε λεπτούς και πλακέ σαν τηγανίτες και τηγανίζουμε σε λάδι που καίει μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δυο πλευρές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kokkinorachi-kolokythokeftedes

 

 

Τρώγονται ζεστοί και κρύοι, είναι προτιμότερο όμως να είναι φρέσκοι και ζεστοί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12/12/2013

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

scroll back to top