Κυριακή
19
Νοεμβρίου
2017
Ανατ.: 07.19
Δύση: 17.06
Σελήνη
1 ημέρας
Αβδιού προφήτου, Βαρλαάμ, Αγαπίου, Ηλιοδώρου και Ευφημίας μαρτύρων

Online χρήστες

Έχουμε 65 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
Χοιρινό με λάχανα

 

κοκκινοραχη-συνταγες

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό κρέας με κόκαλο ή χωρίς κόκαλο
1,5 κιλό λάχανα ήμερα(λαχανίδες)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό 
1,5 κουτάλα λάδι
Αλάτι, πιπέρι
1,5 κουτάλι  πελτέ ντομάτας
Μισό ματσάκι σέλινο (προαιρετικά)

 

 

Κατ’ αρχήν καθαρίζουμε τα λάχανα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ύστερα τα πλένουμε και τα μισοβράζουμε  σε μπόλικο νερό. Πλένουμε καλά το κρέας και το τσιγαρίζουμε ελαφρά με το λάδι. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα λίγο ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ζεστό νερό, τέτοια ποσότητα που να μην καλύπτει το κρέας εντελώς. Όταν κοντεύει να βράσει το κρέας, πιάνουμε με τρυπητή κουτάλα τα λάχανα από την άλλη κατσαρόλα και τα ρίχνουμε μέσα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το πελτέ ντομάτας. Τα ανακατεύουμε ελαφρά για να αναμιχτούν όλα τα υλικά και συνεχίζουμε το βρασμό για όσο χρειαστεί, προσέχουμε ούτως ώστε να μείνει με λίγη σάλτσα.
Το φαγητό αυτό το έφτιαχναν στο χωριό μας τη περίοδο που έσφαζαν τα οικόσιτα χοιρινά δηλαδή τις Απόκριες ή τα Χριστούγεννα και χρησιμοποιούσαν κυρίως τα μέρη του σφάγιου που ήταν με πολύ κόκαλο όπως τη ραχοκοκαλιά γιατί το ψαχνό προοριζόταν για παστό. Ταίριαζε πάρα πολύ  και είχε μπόλικη νοστιμιά. Την ίδια χρονική περίοδο ήταν κατάλληλα προς κατανάλωση και τα ήμερα λάχανα ή λαχανίδες αφού όπως έλεγαν έπρεπε να τα «κάψει ο πάγος» πρώτα και μετά να μαγειρευτούν γιατί διαφορετικά δεν έβραζαν καλά. Στο χωριό μας τα ήμερα λάχανα ή λαχανίδες ήταν το κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικο λαχανικό που καλλιεργούσαν προφανώς για την ανθεκτικότητα του στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

κοκκινοραχη-συνταγες

 

7/12/2010

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

scroll back to top