Παρασκευή
22
Σεπτεμβρίου
2017
Ανατ.: 06.15
Δύση: 18.26
Σελήνη
2 ημερών
Φωκά ιερομάρτυρος, Ισαάκ και Μαρτίνου μαρτύρων

Online χρήστες

Έχουμε 24 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
Πατάτες, κολοκύθια, ρύζι κ.ά. στο φούρνο


κοκκινοραχη-πατάτες κολοκυθια ρύζι στο φουρνο

Υλικά:
3 μεγάλες πατάτες
2 κολοκύθια μέτρια
2 κρεμμύδια μεγάλα
2 μελιτζάνες μικρές
1 πιπεριά
4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
2 κουτάλες λάδι
μπόλικο φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό
αλατοπίπερο
2 ποτήρια νερό

 

 

 

Λαογραφικά: Το φαγητό αυτό, το έλεγαν  «τζιουβέκι» ή «ταβά» στο χωριό μας και το έφτιαχναν τους καλοκαιρινούς μήνες που υπήρχαν τα λαχανικά στα περιβόλια τους. Οι μελιτζάνες και οι πιπεριές δεν ήταν απαραίτητες γιατί συνήθως δεν παρήγαγαν τα συγκεκριμένα λαχανικά.  Στα περιβόλια τους το καλοκαίρι καλλιεργούσαν κυρίως πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, κολοκύθια, φασολάκια, ντομάτες. Αξίζει ν’ αναφέρω στο σημείο αυτό ότι ο παππούς μου(1898-1975) δεν συμπαθούσε καθόλου τις πατάτες επειδή ήταν «χώματα» όπως έλεγε. Τότε δεν το καταλάβαινα αλλά με το πέρασμα των χρόνων συμπέρανα ότι δεν είχε ακόμα πειστεί από τις πατάτες, ένα ξενόφερτο λαχανικό που το έφερε στην Ελλάδα ο Καποδίστριας. Τόσο παραδοσιακός ήταν ο παππούς! Ήταν ένα νηστίσιμο φαγητό και μάλιστα στις μέρες που νήστευαν το λάδι όπως του Αγιαννιού του Νηστευτή(29/8), του Τιμίου Σταυρού (14/9) το έφτιαχναν χωρίς λάδι και ήταν πολύ νόστιμο. Χρησιμοποιούσαν χαλκωματένια ταψιά, τους «ταβάδες» όπως τους έλεγαν, που τα «αγάνωναν» στον "καλατζή" ανά τακτά χρονικά διαστήματα  Επειδή είχε διαδικασία παρασκευής αρκετά χρονοβόρα, δηλαδή άναβαν το φούρνο με τα ξύλα, τον «έκαιγαν» αρκετή ώρα και κατόπιν παρακολουθούσαν το ψήσιμο του, θεωρείτο κατάλληλο για εορταστικές μέρες και συγχρόνως έψηναν και κάτι άλλο π.χ. ένα πρόχειρο ψωμί. Δεν περίσσευε χρόνος από τις αγροτικές ασχολίες για να τον αφιερώσουν στο φαγητό.


Εκτέλεση: Κόβουμε σε μια λεκάνη τα λαχανικά κατά τον τρόπο που επιθυμούμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε. Πλένουμε το ρύζι και το απλώνουμε μέσα σ’ ένα μέτριο ταψί. Προσθέτουμε τα λαχανικά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή χυμό ντομάτας αν θέλουμε, σ’ όλο το ταψί, προσθέτουμε το νερό και τελευταίο το λάδι. Αν το κάνουμε αυστηρά νηστίσιμο το λάδι το παραλείπουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο, στους 220 βαθμούς  για 1,5 με 2 ώρες.

κοκκινοραχη-πατάτες κολοκυθια ρύζι στο φουρνο

 

 

14 /09/2010
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

scroll back to top