Παρασκευή
22
Σεπτεμβρίου
2017
Ανατ.: 06.15
Δύση: 18.26
Σελήνη
2 ημερών
Φωκά ιερομάρτυρος, Ισαάκ και Μαρτίνου μαρτύρων

Online χρήστες

Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
Τυροπιτάκια παραδοσιακά της γιαγιάς –Μαρίνας

Υλικά:
1 κιλό τυρί φέτα
4-5 αυγά
4 κουταλιές σούπας λάδι
350 γρ. περίπου αλεύρι
8-10 κλωνάρια δυόσμου ψιλοκομμένα
λίγο πιπέρι
λίγο βούτυρο για άλειμμα

Όπως σε όλες τις συνταγές αυτής της σελίδας, έτσι κι αυτή είναι πλαισιωμένη από λαογραφικά στοιχεία. Θέλουμε να παρουσιάσουμε τη ντόπια κουζίνα σε συνδυασμό με τη τοπική παράδοση.
Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς-Μαρίνας είναι μια πολύ παλιά, παραδοσιακή συνταγή της Κοκκινοράχης, που την θυμάμαι από τη γιαγιά μου και μόνο. Η γιαγιά Μαρίνα καταγόταν από το Ψάρι Ηραίας και ενδεχομένως να την έφερε από εκεί. Συνήθιζε να φτιάχνει αυτά τα τυροπιτάκια την άνοιξη και το καλοκαίρι. Χρησιμοποιούσε «χλωρό» τυρί, δηλαδή λίγων ημερών-που το έφτιαχναν την περίοδο που προαναφέραμε- αλλά και «ψημένο». Στο χωριό μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με τη λέξη τυρί εννοούμε τη φέτα και όχι με τη γενική έννοια το τυρί. Δεν παρασκεύαζαν πολλά είδη τυριού παρά μόνο: φέτα, μυτζήθρα και σπανιότερα την τυρομυτζήθρα. Την ίδια περίοδο(άνοιξη-καλοκαίρι) ήταν άφθονος και ο δυόσμος. Πρέπει να προσθέσουμε ότι στη Κοκκινοράχη χρησιμοποιούσαν πολύ τα μυρωδικά: μάραθο, δυόσμο και λιγότερο το μαϊντανό και το σέλινο.
Η συνταγή εκτελείται ως εξής:
Βάζουμε σε μια λεκάνη το τυρί και το λιώνουμε μ’ ένα πιρούνι. Αν το τυρί είναι αλμυρό είναι προτιμότερο λίγες ώρες νωρίτερα να το βάλουμε σε νερό και να το αλλάξουμε 1-2 φορές. Κατόπιν χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο τυρί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, το πιπέρι, το ψιλοκομμένο δυόσμο, το αλεύρι και τ’ ανακατεύουμε όλα μαζί για να δέσουν. Αν διαπιστώσουμε ότι το μίγμα είναι υγρό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να μπορέσουμε να το πλάσουμε με τα χέρια μας. Αλείφουμε ένα μέτριο ταψί με λάδι. Ύστερα, πλάθουμε τα τυροπιτάκια σε μεγάλο μέγεθος και σε σχήμα μπάλας και τα τοποθετούμε στο ταψί αραιά βάζοντας πάνω σε κάθε τυροπιτάκι  ένα κομματάκι βουτύρου.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 40 λεπτά.

29/05/10

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

scroll back to top