Σάββατο
21
Ιουλίου
2018
Ανατ.: 05.15
Δύση: 19.53
Σελήνη
9 ημερών
Συμεών του σαλού, Ιωάννου των οσίων

Online χρήστες

Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
βορβιά σαλάταΚοκκινοραχη- βορβιά σαλάτα

Υλικά:

1 κιλό βορβιά (βολβοί)
Λάδι,  ξύδι
Αλάτι, πιπέρι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα βορβιά-έτσι τα λέμε στο χωριό μας- είναι μικροί βολβοί που φυτρώνουν στα χωράφια και βλαστάνουν στο τέλος του χειμώνα προς την άνοιξη. Τότε οι προγονοί μας, πήγαιναν στα χωράφια και σκάβοντας   με έναν κασμά έβγαζαν ένα-ένα τα βορβιά εντοπίζοντας τα από το βλαστάρι τους. Τον Νοέμβρη που όργωναν, ανοίγοντας το αλέτρι τη γη, ξεπρόβαλαν τα βορβιά στην επιφάνεια και ο ζευγολάτης έσκυβε και τα μάζευε. Μόλις συγκέντρωνε αρκετά, τα έβραζαν σε ένα τσουκάλι.
Στις μέρες μας τα βορβιά μπορεί κανείς να τα βρει στην λαική σε λίγους πάγκους. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι τα περισσότερα είναι εισαγωγής. Παρ’ όλα αυτά όποιος  είναι λάτρης μπορεί να τα γευτεί. Ακόμα είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι είναι πολύ πικρά.
Καθαρίζουμε τα βορβιά ένα-ένα όπως καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα με νερό. Ύστερα τα πλένουμε,  τα βάζουμε στη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τη τοποθετούμε  στη φωτιά.
Αφού βράσουν βγάζουμε τη επιθυμητή ποσότητα με μια τρυπητή κουτάλα στο πιάτο. Προσθέτουμε λίγο ξύδι και μπόλικο λάδι. Κάποιοι συνήθιζαν να τα «πατάνε» με το πιρούνι και να ψιλοκόβουν από πάνω ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Μπορούμε να το τρώμε ως σαλατικό, οι γονείς μας όμως το έτρωγαν τις περισσότερες φορές ως κυρίως φαγητό ειδικά στις νηστείες. Έχει πικρή γεύση αλλά μετά την κατάποση, αφήνει στον ουρανίσκο  μια γλυκιά αίσθηση.

 

20/5/2010

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

scroll back to top