Τρίτη
17
Ιουλίου
2018
Ανατ.: 05.12
Δύση: 19.55
Σελήνη
5 ημερών
Μαρίνης μεγαλομάρτυρος

Online χρήστες

Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
Το δημοτικό τραγούδι

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ


Ποιητής του δημοτικού τραγουδιού είναι ολόκληρος ο λαός μας και αυτό το καταλαβαίνουμε πρώτα από τις είκοσι χιλιάδες πάνω-κάτω τραγούδια που έχουμε και ύστερα από τα πάρα πολλά χρόνια που τραγουδιέται από το λαό μας ,σχεδόν χίλια χρόνια. Το δημοτικό τραγούδι θα άρχισε ίσως από το 1000 μ.Χ. τότε που σε όλη την Ευρώπη ήτανε σε μεγάλη διάδοση τα τραγούδια για τους ήρωες και τους πολεμιστές.

Τα πρωτόγραψαν λαϊκοί ποιητές που η συγκίνηση τους εναρμονιζόταν με τις χαρές και τις λύπες, τις επιθυμίες και τα ιδανικά των συνανθρώπων τους. Έτσι τα τραγούδια τους γίνονται η έκφραση της λαϊκής ψυχής, περνούν από στόμα σε στόμα ,αλλάζουν πολλές φορές, παίρνουν άλλη μορφή (παραλλαγές) και εκείνοι που τα μαθαίνουν και τα τραγουδούν προσθέτουν στίχους ή αφαιρούν επειδή δεν τα καλοθυμούνται ή δεν τους φαίνονται ωραία.

Τα δημοτικά τραγούδια εκφράζουν τον παλμό της εθνικής μας ψυχής και χαρακτηρίζουν ζωντανά τις εθνικές μας παραδόσεις. Έχουν ζωηρό συναίσθημα, πλαστικότητα, φαντασία, ωραία γλώσσα και τέλειο στίχο συνήθως δεκαπεντασύλλαβο.

Έχουμε πολλά είδη δημοτικών τραγουδιών:

Τα ιστορικά λαϊκά τραγούδια ξεπήδησαν από διάφορα ιστορικά γεγονότα και είναι άλλοτε διηγηματικά και άλλοτε επικά ή λυρικά.

Τα κλέφτικα λαϊκά τραγούδια εξυμνούν τους ηρωισμούς και τη ζωή των κλεφτών.

Τα ακριτικά λαϊκά τραγούδια που έχουν πατρίδα τους τη Βυζαντινή Μικρά Ασία περιγράφουν τη ζωή των ακριτών μας που φρουρούσαν τα άκρα δηλαδή τα σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Οι παραλογές είναι μεγάλα τραγούδια που έχουν μια συγκινητική και δραματική υπόθεση όπως το τραγούδι του Γεφυριού της Άρτας, το τραγούδι της Λυγερής και του Χάρου, το τραγούδι του Κυρ-Βοριά και άλλα.

Έχουμε και άλλα είδη δημοτικών τραγουδιών όπως τα θρησκευτικά, του γάμου, της αγάπης, τα νανουρίσματα, της ξενιτιάς ,τα εργατικά, τα μοιρολόγια και τα σατιρικά όπου τραγουδιέται ο καθημερινός ανθρώπινος μόχθος, ο χωρισμός του ξενιτεμένου και η αβάστακτη πίκρα της μοναξιάς, το σαράκι της αγάπης και του έρωτα, οι κορυφαίες στιγμές της ανθρώπινης στιγμής η γέννηση , ο γάμος και ο θάνατος.

Ο πλούτος του δημοτικού τραγουδιού είναι μεγάλος όπως επίσης και οι ποικιλίες ρυθμών και μελωδίας. Έτσι έχουμε τα τσάμικα, τα συρτά και καλαματιανά που τραγουδιούνται και χορεύονται στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας.

Σε κάποιους ιδιαίτερους Ελληνικούς τόπους συναντάμε και ιδιαίτερες μελωδίες και ρυθμούς όπως τα μανιάτικα και ηπειρώτικα μοιρολόγια, τα Τσακώνικα, οι ψηλά βουνά του Μωριά μαντινάδες στη Κρήτη, τα ακριτικά στο Πόντο και στη Μικρά Ασία, τα κλέφτικα στα, της Ρούμελης και της Ηπείρου.

Η μεγάλη αξία των δημοτικών τραγουδιών για την νεοελληνική λογοτεχνία έχει εκτιμηθεί από δικούς μας και ξένους. Στο δημοτικό τραγούδι στηρίχτηκαν όλοι οι μεγάλοι μας ποιητές από τον εθνικό μας ποιητή Σολωμό ως τον Παλαμά και το Σικελιανό. Από τη μουσική τους επηρεάστηκαν οι διαλεχτότεροι μουσουργοί μας όπως ο Μανώλης Καλομοίρης καθώς και νεότεροι συνθέτες του έντεχνου τραγουδιού. Στις μέρες μας, το δημοτικό τραγούδι εξακολουθεί και αγγίζει τους Έλληνες .

Τα δημοτικά μας τραγούδια πρώτος τα συγκέντρωσε σε δύο τόμους ο Γάλλος Φωριέλ τη περίοδο 1824-1825. Αργότερα τύπωσαν συλλογές ξένοι εκδότες όπως ο Τομμαζέο, ο Πάσσοβ και ο Βάγκνερ. Η καλύτερη όμως συλλογή και η πιο γνωστή στο πολύ κόσμο είναι του Νικολάου Πολίτη «Εκλογαί από τα τραγούδια του Ελληνικού λαού». Σήμερα κυκλοφορούν πολλές συλλογές αλλά συγχρόνως με την εξέλιξη της τεχνολογίας υπήρξε η δυνατότητα να καταγραφούν σε δίσκους και κασέτες.

Οι πρώτες ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών έγιναν τη δεκαετία του ’30 στην Αμερική από καλλιτέχνες της εποχής εκείνης και σώζονται ακόμα και σήμερα ως δείγμα για τους νεότερους όσον αφορά τη μελωδική γραμμή και το μουσικό ηχόχρωμα. Υπάρχουν νεότερες ηχογραφήσεις ακόμα και των τελευταίων χρόνων όμως έχουμε χάσει πολλά από τα στοιχεία της γνησιότητας και τείνουν να τραγουδιούνται τα τραγούδια όλης της Ελλάδας στην ίδια μελωδική γραμμή.

Είναι λυπηρό να χάνουμε το τοπικό χρώμα της κάθε περιοχής που μας στερεί τη χάρη και την απόλαυση της μουσικής ποικιλίας, αυτής που μας παρέδωσαν οι γονείς μας.

Στα περισσότερα πανηγύρια που πραγματοποιούνται στη περιφέρεια κατά κύριο λόγο, κακοποιείται βάναυσα το δημοτικό τραγούδι και υποβαθμίζεται η αξία του.

Όμως θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε ότι υπάρχουν καλλιτέχνες ή πολιτιστικοί σύλλογοι που αντιστέκονται στην ισοπέδωση και προσπαθούν να αποδώσουν τα τραγούδια στη γνήσια τους μορφή.

Το δημοτικό μας τραγούδι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και στο πολιτισμό της η Ελλάδα στηρίζεται. Ας δώσουμε όλοι λοιπόν την πρέπουσα σημασία.

20/10/2009

Γεώργιος Διαμαντόπουλος

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΡΑΧΗΣ

 

Απ’ αυτή τη σελίδα δεν θα έλειπαν τα δημοτικά τραγούδια.

Αντιθέτως θα αποτελέσουν ένα από τους πυλώνες που θα τη στηρίξουν.

Έχουμε πολύ υλικό να παρουσιάσουμε.

Επιλέξαμε να προβάλλουμε γνήσιο, πρωτογενές και ακατέργαστο υλικό, πιστοί στην ιδεολογία της γνησιότητας των δημοτικών τραγουδιών έτσι όπως τα τραγουδούσαν οι παλιότεροι.

Θα παρουσιάσουμε ζωντανές ηχογραφήσεις, παλιότερες και τωρινές από Κοκκινοραχίτες, όπου αποδίδονται τα τραγούδια που έλεγαν στα γλέντια , στα πανηγύρια, στο θέρο, στους γάμους, στα γιορτοφόρια κλπ.

Στο χωριό μας είχαμε αρκετούς μερακλήδες με ωραίες φωνές. Εκείνοι που ξεχώρισαν και έμειναν στη μνήμη μας σαν καλοί τραγουδιστάδες ήταν ο Χρήστος Ηλ. Νικολόπουλος, ο Γιάννης Ηλ. Γεωργόπουλος και ο Θανάσης Γεωρ. Θανόπουλος. Επίσης καλός τραγουδιστής ήταν ο Κώστας Δημ. Θανόπουλος ο οποίος έκανε δουλειά χοροδιδασκάλου. Μάζευε τα μικρότερα παιδιά και τα μάθαινε τραγούδι και χορό. Θα ακούσουμε τον Θανάση Γεωρ. Θανόπουλο να τραγουδάει με τον τρόπο που τραγουδούσαν οι παλιοί και η υπόλοιπη παρέα να τον ακολουθεί σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο από γλέντι που έγινε τις Απόκριες του 1983 στον Πάνου Μαχαλά.

Ενδεχομένως να μην έχουμε άρτιο τεχνικό αποτέλεσμα όμως θα δώσουμε το τοπικό ύφος και χρώμα που είναι πιο σημαντικό.

Άλλωστε το δημοτικό τραγούδι έτσι του πρέπει να τραγουδιέται.

Σίγουρα έχουμε χάσει πράγματα γιατί οι παλιότεροι «έφυγαν» και δεν προνοήσαμε να τους καταγράψουμε.

Εμείς θα κάνουμε προσπάθειες να μην ξεφύγουμε από το δρόμο που μας δίδαξαν.

Πολλά τραγούδια είναι κοινά με άλλα χωριά ή περιοχές.

Πιστεύουμε όμως ότι έχουμε και τραγούδια σπάνια, αληθινά διαμάντια.

Επίσης θα προβάλλουμε ηχογραφήσεις πατριωτών μουσικών και τραγουδιστών που βαδίζουν κατά τη γνώμη μας στα χνάρια της τοπικής λαϊκής παράδοσης καθώς και πολύ παλιές ηχογραφήσεις από το προσωπικό μας αρχείο.

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

 

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στη σελίδα του Music player

 

scroll back to top